Közeleg a Valentin-nap, amikor a karácsony utáni diéták lassan a feledés homályába merülnek, és ismét alkalmunk lehet arra, hogy bűntudat nélkül csokit vásároljunk, kapjunk és kóstoljunk. A csokoládé mint afrodiziákum, és boldogsághormont termelő alapanyag már régóta kedvelt ajándéktárgy a szerelmesek körében, ilyenkor pedig még különleges hozzávalókkal fokozhatjuk is ezt a hatást. A boltok valentin-napi kínálata például tele van epres, vaníliás és pezsgőkrémes bonbonokkal.
Tavaly vérnarancsos zselészíveket készítettem, és néhány egyszerű csokiszíves dekorációt is mutattam. Idén egy izgalmas trópusi gyümölcsre, a maracujára (vagy passiógyümölcsre) esett a választásom. Már a nevében is benne van, hogy szenvedély, az íze pedig intenzív, és nagyon jól passzol a csokoládéhoz. Ganache-okba viszonylag könnyen bele lehet keverni a maracuja levét (magokkal vagy anélkül), de én ki szerettem volna próbálni a mágneses nyalókaformámat, ebbe pedig nem tudok tölteléket tenni. Szerencsémre sikerült liofilizált maracuja porhoz jutnom, így ezt fel tudtam használni a csokoládé ízesítésére és díszítésére is. Ez egy sárgás színű, szemcsés por, erőteljes maracuja illattal és ízzel. Fehércsokival szerettem volna párosítani, de még hiányzott valami kontrasztos szín a képből, így egész mákot is szórtam a csokinyalókák tetejére. Készítettem még étcsokis nyalókákat is, ezekhez 72%-os venezuelai étcsokit használtam, és a tetejükre epres robbanócukorkát szórtam.

Transzferfólia használat után. A megmaradt részeket még kis mártott bonbonok tetejére elhasználhatjuk.
A mágneses forma előnye, hogy a másik oldalt transzferfóliával díszíthetjük. Én most két rózsaszínes árnyalatút választottam, egy buborékosat és egy csíkosat. A fóliát először méretre vágom, egy picivel kisebbre, mint a forma, hogy ne gyűrődjön fel a széleken. A forma polikarbonát részét felfordítva az asztalra teszem, ráteszem a fóliát, ügyelve, hogy a minta jó irányban legyen. A mattabb felület (óvatosan ki is tapintható, melyik oldalon van a festés) kerül alulra. Erre pattintom rá a fémlapot, amit a polikarbonát részben található mágnesek erősen magukhoz vonzanak. Mikor ez kész, visszafordítom a formát, hogy a mélyedéseket meg tudjam tölteni csokoládéval. Előbb azonban még a nyalókák szárát, a pálcikákat beleteszem a kis mélyedésekbe. Nagyon fontos, hogy a csoki majd egyenletesen és viszonylag vastagon fedje a pálcikákat, hogy biztos egyben maradjon a nyalókánk, mikor kivesszük a formából.
A csokoládét temperálom, majd a maracuja port belekeverem, hogy egyenletes ízt adjon. Egy kanál segítségével megtöltöm a mélyedéseket csokoládéval. A formát erőteljesen az asztallaphoz ütögetve elegyengetem a formában a csokit, és eltűntetem a légbuborékokat is. Ezután megszórom a csokit a kiválasztott dekorációkkal. Amikor látom, hogy a csokoládé nagyjából megkötött, néhány percre beteszem a formát a hűtőbe, hogy még könnyebben kijöjjenek a formából a nyalókák. Először leveszem a forma hátuljáról a fémlapot, aztán a transzferfólián keresztül enyhén felfelé nyomom a nyalókákat, amiket aztán a pálcikánál fogva egyszerűen kiemelek a formából. A nyalókákat egyenként kis celofán tasakokba teszem, hogy ne karcolódjanak meg. Kedves kis gasztroajándék lehet belőlük, és természetesen bármilyen más gyümölccsel, magvakkal is ízesíthetjük, díszíthetjük.
Recept
100 g fehércsokoládé
1 ek liofilizált maracuja por
1 ek egész mák
100 g étcsokoládé
2 ek epres robbanócukorka
transzferfólia a díszítéshez
Ezeket a csokinyalókákat küldeném a VKF aktuális, 76. fordulójába, ahol a téma nem más, mint Romantikus ételek, természetesen a közelgő Valentin-napra hangolódva.
Szia Lilla.
Több mint egy éve foglalkozom hobbi szinten bonbon készítéssel. A Te oldalad is szerepel a mentett lapok között így időnként ide is visszatérek, hogy töltelék ötleteket gyűjtsek. A “robbanócukor” már régen bekerült a kipróbálandó anyagok közé, de eddig nem sikerült beszerezni. Segíts hol keressem .
Köszönöm: Laci
Szia Laci! Fogós kérdés, mert itt Angliában sem könnyű, bár kis kiszerelésben a Lakeland konyhafelszerelési boltban már láttam, meg több ilyen hobbibolt is van, ahol a tortadekorációhoz, bonbonkészítéshez lehet venni alapanyagokat, illetve webshopokban. Ez, amit itt használtam, éppenséggel teljesen véletlenül egy lakberendezési bolt élelmiszer részlegén volt nyári szezonális termék. Magyarországon talán a Food-Pack vagy a Good-Will, Ázsia Bt., vagy ilyen kisebb cukrászati boltok árusíthatják. De akár szupermarketek vagy kisboltok gyerekeknek szánt cukorkás-nyalókás részén is találhatsz olyat, hogy a nyalókát pattógós cukorba lehet mártani, ez ugyanilyen. Remélem tudtam segíteni, a kulcs szerintem az ilyen hozzávalók esetén, hogy az ember nyitott szemmel járjon, bárhol szembejöhet. Jó kísérletezést kívánok!
köszi
Kedves olvasók, ha valaki tud konkrétabb pattógós cukor lelőhelyet, ne tartsa magában
Akkor egy kis reklám, az egyik kedvenc boltomnak, a Tigernek, Budapesten nemsokára nyit a második üzletük (1. a Váci utcán, 2. az Árkádban lesz), és a Facebook oldalukon pont az általam használt robbanócukrokat is bemutatták. Ezek szerint a tavaszi-nyári szezonban elérhető lesz ez a vicces finomság. Nekem epres, narancsos és áfonyás ízűm is van.
Köszönöm. keresem.
Laci
thanks for sharing