Szia!
Kezdő csokibonbonos vagyok.Prólálkozom, de sajna ma elrontottam. Nem tudom hogy hol.temperáltam,töltöttem, talpaztam hűtöttem. Gondoltam jó lesz,de sajna nem jött ki a po!ikarbonát formából!El sem tudum képzelmi miért! Az lehet-e a probléma, hogy elötte megmelegítettem a formát kicsit? Másra nem tudok gondolni, de ebben sem vagyok biztos! Segítenél!Előre is köszönöm: Ildikó
Kedves Ildikó!
Először is ne haragudj, hogy ennyi késéssel válaszolok, az utóbbi időben nem jutott időm a blogra.
Már biztos találtál választ a kérdésedre, de azért leírom, mi lehetett a gond. A temperálás a ludas a legtöbb ilyen esetben, amikor nem jön ki a bonbon a formából. Két helyen lehet hibázni: már eleve a temperálásnál, ezt tudod ellenőrizni a bonbonöntés előtt, ha egy spatulát, kanalat belemártasz a csokiba, hogy csak egy vékony réteg vonja be, és pár percen belül szépen meg kell, hogy dermedjen a csoki (fényes felület, könnyen lepattintható a kanálról), akkor öntheted a bonbont. A másik hibalehetőség, ahogy írod is, a forma melegítésénél lehet. Vékony jég ez, mert az sem jó, ha túl hideg a forma, mert akkor nagyon gyorsan megköt a csoki, túl vastag lesz a burok és a légbuborékokat sem tudod szépen kiütögetni. Ha viszont véletlenül túlmelegedik a forma (a temperálási munkahőmérsékleted fölé, tehát kb 32-34°C fölé), akkor a formával érintkező csoki elveszti a temperáltságát. A tippem erre, hogy a formát tartsd szobahőmérsékleten, és használat előtt épphogy egy picit fújd csak át meleg levegővel (én hajszárító alacsony fokozatát szoktam használni) viszonylag távolról. Fontos, hogy a bentragadt csokit teljesen el tudd távolítani (forró víz, és aztán csontszárazra törölni pl vattapamaccsal), hogy a következő bonbonozásnál ne okozzon gondot.
A lényeg, hogy ne add fel. A csokit akárhányszor újratemperálhatod, sokat kell gyakorolni, és annyi minden befolyásolhatja a sikert (hőmérséklet, páratartalom, a felhasznált csoki fajtája, stb.), hogy nem csoda, ha néha nem sikerül. Szerencsére mindig vannak jelentkezők a rontott példányok gyors eltűntetésére 🙂
További sikeres bonbonozást kívánok!
üdv,
Lilla / Kisbogár
Szia!
Kezdő csokibonbonos vagyok.Prólálkozom, de sajna ma elrontottam. Nem tudom hogy hol.temperáltam,töltöttem, talpaztam hűtöttem. Gondoltam jó lesz,de sajna nem jött ki a po!ikarbonát formából!El sem tudum képzelmi miért! Az lehet-e a probléma, hogy elötte megmelegítettem a formát kicsit? Másra nem tudok gondolni, de ebben sem vagyok biztos! Segítenél!Előre is köszönöm: Ildikó
Kedves Ildikó!
Először is ne haragudj, hogy ennyi késéssel válaszolok, az utóbbi időben nem jutott időm a blogra.
Már biztos találtál választ a kérdésedre, de azért leírom, mi lehetett a gond. A temperálás a ludas a legtöbb ilyen esetben, amikor nem jön ki a bonbon a formából. Két helyen lehet hibázni: már eleve a temperálásnál, ezt tudod ellenőrizni a bonbonöntés előtt, ha egy spatulát, kanalat belemártasz a csokiba, hogy csak egy vékony réteg vonja be, és pár percen belül szépen meg kell, hogy dermedjen a csoki (fényes felület, könnyen lepattintható a kanálról), akkor öntheted a bonbont. A másik hibalehetőség, ahogy írod is, a forma melegítésénél lehet. Vékony jég ez, mert az sem jó, ha túl hideg a forma, mert akkor nagyon gyorsan megköt a csoki, túl vastag lesz a burok és a légbuborékokat sem tudod szépen kiütögetni. Ha viszont véletlenül túlmelegedik a forma (a temperálási munkahőmérsékleted fölé, tehát kb 32-34°C fölé), akkor a formával érintkező csoki elveszti a temperáltságát. A tippem erre, hogy a formát tartsd szobahőmérsékleten, és használat előtt épphogy egy picit fújd csak át meleg levegővel (én hajszárító alacsony fokozatát szoktam használni) viszonylag távolról. Fontos, hogy a bentragadt csokit teljesen el tudd távolítani (forró víz, és aztán csontszárazra törölni pl vattapamaccsal), hogy a következő bonbonozásnál ne okozzon gondot.
A lényeg, hogy ne add fel. A csokit akárhányszor újratemperálhatod, sokat kell gyakorolni, és annyi minden befolyásolhatja a sikert (hőmérséklet, páratartalom, a felhasznált csoki fajtája, stb.), hogy nem csoda, ha néha nem sikerül. Szerencsére mindig vannak jelentkezők a rontott példányok gyors eltűntetésére 🙂
További sikeres bonbonozást kívánok!
üdv,
Lilla / Kisbogár